Om Ann Bett / Colitis Ulcerosa

Colitis Ulcerosa

 
 
Colitis Ulcerosa - og mig…

Colitis Ulcerosa er en kronisk sygdom, der rammer omkring 750 nye patienter hvert år. De fleste er mellem 15 og 40 år, men også børn får sygdommen. Colitis Ulcerosa kaldes ofte for ”blødende tyktarmsbetændelse”, og den viser sig i både tyktarmen og endetarmen.
Colitis Ulcerosa er beslægtet med Morbus Crohn, som både kan vise sig i tyndtarm og tyktarm. 47.000 danskere lider af én af disse to sygdomme.

Symptomer:
Symptomerne er blodig afføring, diarré og smerter i maveregionen og / eller i forbindelse med afføring.
Colitis ulcerosa kaldes på dansk blodig tyktarmsbetændelse og hører til gruppen af autoimmune sygdomme, hvor ens immunforsvar angriber kroppens raske celler, i dette tilfælde tyktarmen (og/eller endetarmen).
 

Min Colitis Ulcerosa
Jeg har været indlagt 3 gange (2008, 2010 og 2012), på grund af min colitis ulcerosa, med symptomer som; store mavesmerter / kramper, feber, træthed samt mange daglige blodige diarre’er, som jeg ikke havde kontrol over. I disse perioder og i tiden efter indlæggelserne var jeg kraftigt medicineret. Under første indlæggelse blev jeg behandlet med prednisolon, men grundet min knogleskørhed blev jeg efterfølgende behandlet med ASA-medicin (asacol, pentasa etc.). Prednisolon påvirker knogleomsætningen, hæmmer knoglenydannelsen og ændrer calciumbalancen. Prednisolon øger tabet af calcium i nyrerne og hæmmer optagelsen fra tarmen. Dette giver en hurtig negativ ændring af knoglestyrken inden for få måneder. Den risiko turde jeg ikke løbe…

Derudover var udmattelsen også en tro følgesvend, der gjorde indkøb, rengøring og fysisk aktivitet til den helt store udfordring. Op til indlæggelserne på sygehuset, når sygdomsudbruddene var på sit højeste, kunne jeg ikke andet end at ligge på sofaen.

Jern
I 2012 under min seneste indlæggelse, havde jeg, i løbet af et par måneder, mistet så meget blod på grund af mine sygdomsudbrud, at min blodprocent var nede på 3,7 % (den normale ligger for menstruerende kvinder omkring 7,0 - 7,5 %). Jeg blev behandlet med Ferinject, et jernpræperat, der bruges til behandling hos patienter med blandt andet colitis og morbus crohn. Ferinject gives gennem blodbanen, hvor det føres direkte til knoglemarven og udnyttes her i dannelsen af de røde blodlegemer. Herefter steg min blodprocent til 8,5 % og har ligget stabilt her lige siden. Mit jerndepot i kroppen (ferritin), som var faldet til 9 steg markant til 60.

D-Vitamin
Ved samme lejlighed blev vi opmærksomme på, at mit D-vitamin-niveau lå nær bundgrænsen – mine tal var 37, og dette tal skal helst være på +75 og gerne på 100 for at have nogen positiv effekt på dannelsen af knoglevæv. En meget nem måde at få det bedre på, har været at øge min D-vitamin-dosis. Jeg tager derfor dagligt et D-vitamin tilskud i pilleform.

En forskningsundersøgelse fra 2010 har fået sundhedssystemets øjne op for vigtigheden af at vi indtager D-vitamin. D-vitamin har nemlig vist sig at have en afgørende funktion for gode robuste knogler. Ved D-vitaminmangel ses blandt andet knogleskørhed.

D-vitaminmangel er et globalt sundhedsproblem. Selvom det typisk er blevet forbundet med rakitis (en opblødning af knogler, der giver brud, også hos børn), har et lavt D-vitaminniveau også været forbundet med afvigende immunforsvar og dermed forbundne sundhedsmæssige problemer såsom eksempelvis colitis ulcerosa (IBD). Hypotesen, nemlig at nedsat D-vitaminstatus disponerer til IBD, er blevet testet. Et bestemt antiprotein, der bekæmper sygdomme, faldt i takt med D-vitaminmangel. Dette kan være en central mekanisme, som forbinder D-vitaminstatus med colitis ulcerosa og Crohn, IBD.
Kilde til forskningsundersøgelsen: Endocrinology. 2010 Jun;151(6):2423-32. Epub 2010 Apr 14
Jeg er derfor meget opmærksom på, at mine to sygdomme / handicap absolut ikke er den bedste cocktail. Det er så vigtigt at få de rette vitamintilskud og medicin samt få daglig motion!

I dag
Mine 3 indlæggelser i forbindelse med min Colitis Ulcerosa er noget af det mest skræmmende jeg nogensinde har oplevet. Jeg var så bange og troede, at jeg skulle dø. Oplevelsen af ikke at kunne magte noget selv. Oplevelsen af at være fuldstændig ligeglad med det der skete rundt omkring mig. Oplevelsen af at ”hvis jeg lukker øjnene nu, - gad vide, om jeg vågner igen”…

Jeg har ikke været indlagt siden 2012. Sygdommen, min Colitis Ulcerosa, er ikke væk, men den er under kontrol. Jeg har ikke taget medicin for min Colitis Ulcerosa siden sommeren 2014. Jeg tager dog et dagligt tilskud af D-vitamin samt et tilskud af jern (”Niferex”), når jeg har menstruation eller får denne helt specielle træthedsfølelse.

Jeg er absolut overbevist om, at min aktive hverdag og livsstil holder min Colitis Ulcerosa i ro. Og omvendt: Min Colitis Ulcerosa, og angsten for et nyt udbrud, er min absolut største motivation, når det gælder om at holde fast i min træning og min aktive livsstil.

Jeg træner, fordi det giver mig glæde og fordi; ”jeg vil have det så godt som muligt, i så lang tid som muligt”!

Ann Bett, Aarhus Januar 2017


Vil du vide mere om Colitis Ulcerosa / Nyttige links:
All rights reserved: Ann Bett Kirkebæk | Aarhus - Denmark | Tlf.: 2972 5328 | annbett@kirkebaek.com